Aktuellt

2018-07-12

Skräddarsydd, smal Deutz-Fahr jobbar på skånsk äppelodling

 

”Våra odlingar bedrivs med så kallad IP, integrerad produktion, vilket betyder att vi använder oss av all den teknik och vetenskap som finns, för att kunna anpassa våra odlingar efter rådande förutsättningar”, berättar Mikael Cappelin på Blågrunds Fruktodlingar. Till exempel genomför vi bladanalyser för att se hur de olika näringsämnesnivåerna ligger till. Därefter tillförs mer av den näring som behövs, för att få optimal skörd.

På Blågrunds Fruktodlingar växer mest äpplen av sorterna Ingrid-Marie, Aroma och Cox Orange, men det växer även päron och en del andra frukter. Det mesta av frukten säljs till Äppelriket, som i sin tur säljer vidare till butiker. En del av den frukt som fått yttre defekter går till Kiviks Musteri för att bli juice. 

Om det behöver tillföras något näringsämne eller användas bekämpningsmedel, för att antalet insekterna blivit för stort, görs detta idag genom besprutning direkt på bladen. Näringsämnena tas upp snabbare genom bladen, än om man går via marken och på så sätt kan mängderna minskas, vilket betyder mindre spill som rinner ut i havet.

Blågrunds Fruktodlingar har nyligen investerat i en smalspårig traktor från Söderberg och Haak och den fungerar utmärkt upp och ner för deras odlingar.  Den nyinköpta Deutz-Fahr 5100 DS, med en påkopplad spruta, underlättar odlingsarbetet för Mikael och hans personal, som tycker att traktorn är väldigt bekväm att både sitta i och köra. Eftersom alla som jobbar på odlingen är rätt långa, fick man hjälp med att flytta växelspaken, så att den inte skulle slå i deras ben. Man kommer lite senare även att få hjälp att koppla in en elektrisk kontakt för att kunna sätta på en ramp.

Blågrunds Fruktodlingar ligger vackert beläget på sluttningar ner mot havet, strax utanför Kivik. Odlingarna har funnits i familjens ägo sedan 30-talet och Mikael tog över fruktodlingen, från sina föräldrar, för fem år sedan. Tillsammans med sin familj driver Mikael gården vid sidan om sitt huvudsakliga arbete, som pilot för Cathay Pacific i Hong Kong, där han även är bosatt med sin fru och dotter.

”Det blir såklart en hel del pendlande, men eftersom jag flyger sträckan Hong Kong - Köpenhamn i mitt jobb, är det smidigt för mig att ta mig hem till Kivik. Till min hjälp, på gården, har jag ett flertal tim- och säsongsanställda och till hösten kommer jag dessutom att anställa en person på heltid. Just fruktodlingar innebär intensivt arbete i några korta perioder och däremellan är det ganska lugnt.”

{{ art.PublishedShortDateString }}

{{art.Header}}

Prenumerera på vårt nyhetsmail

Namn
E-postadress

Vår policy för e-postadresserFölj oss på